De Historische Werkgroep Grashoek is een stichting opgericht op 21 december 2011 middels een notariële acte. De aanleiding hiervoor was het enthousiasme dat binnen de Grashoekse gemeenschap was ontstaan na de publicatie van het boek ‘Waar de Groote Molenbeek ontspringt…’, de geschiedenis van Grashoek.
Echter de kiem was gelegd tijdens een bezoek in de frituur van Leanzo. Die werd gelijktijdig bezocht door Huub Kluijtmans en Henk Steeghs. Terwijl de bestellingen door frituurbaas Jos werden klaargemaakt hadden Huub en Henk voldoende gelegenheid om van gedachten te wisselen over het verleden van het dorp Grashoek. Het bleek dat beiden met ideeën liepen om de geschiedenis op papier vast te leggen. Een afspraak werd gemaakt en in het voorjaar van 1999 kwamen zij voor het eerst bij elkaar om een en ander te bespreken. Ter oriëntatie werden bezoeken gebracht aan o.a. Jacques Rutten en Henk Thiesen, amateurhistorici die al eerder met dit bijltje hadden gehakt. Vervolgens werden mensen bezocht die konden vertellen over Grashoeks verleden. Piet Madou, die al veel had verzameld over ons verleden voegde zich na ongeveer een jaar bij de twee. Plusminus een half jaar later was Theo Engelen ook van de partij en toen was het een echt historisch clubje.
Het duurde overigens tien jaar voor dit clubje tot de conclusie kwam dat er weliswaar nog veel te zoeken en vinden was. Maar onderhand was de verzameling tekst en illustraties meer dan voldoende om een boek te maken. Het moest er nu van komen: de vele geschreven verhalen eisten dit. De keuze werd gemaakt om ergens te stoppen rond 1970. Bijdragen betreffende de tijd na 1970 deels meenemend. Tweederde van de teksten zijn geschreven door Huub Kluijtmans en Henk Steeghs. De artikelen door anderen geschreven zijn als zodanig benoemd in het boek. In het voorjaar van 2010 is Wim Cruijsberg verzocht om de tekstredactie te doen. ‘Vorming van het landschap’ onder het hoofdstuk ‘Het landschap waarin we wonen’ is ook door Wim geschreven, Het boek werd een groot succes. Van de 1250 boeken liggen er nu (2021) nog maar 75 op het schap. Voor deze uitgave ontving de werkgroep de Cultuurprijs 2011 van de gemeente Peel en Maas.
Na de oprichting in 2011 werden verschillende projecten ter hand genomen door de HWG, zoals de werkgroep vaak wordt genoemd. Deze projecten komen ook op de website aan bod.
In 2016 werd door het toenmalig Dorpsoverleg bij name van Frits Verlinden een beroep gedaan op de HWG om voor het a.s. 100 jarig jubileum op 18 december 2018 een nieuw aanvullend tweede boek te maken bestrijkend de laatste 50 jaar. Frits had ondertussen al twee taalkundige vakmensen benaderd: Vera Feltges, journaliste en Jan Custers, voormalig directeur van het Vorkmeer en destijds o.a. adviseur van het Dorpsoverleg. In een zeer korte tijd is een kroniek over de laatste 50 jaren gemaakt. Dit keer met sprongetjes naar de vroege beginperiode. O.a. de diensten van de secretaris van het DO, Paulien van der Woude, hebben het HWG geholpen de eindstreep te bereiken. De afname van meer dan 700 stuks in anderhalf jaar tijd van dit tweede deel ‘Waar de Groote Molenbeek ontspringt’, kroniek 1968-2018 zegt genoeg. Vooral de meer jongere Grashoeker was zeer ingenomen met dit jubileumboek.
Pastorie en noodkerk, gebouwd in 1918.
Inmiddels afgebroken.De ‘achter Maris’ gevonden Sierschijf van Helden. 1958: Leo Cuijpers (broer van Pauke) bij de kuiken-broedmachine. De kippenhouderij was in de jaren 30-, 40- en 50-er jaren zeer populair in Grashoek. Het informatiebord bij een restant van het begin van de Molenbeek in de Pastoor Goossensstraat. De tot patronaat getransformeerde noodkerk met daarachter het 1e kerkhof. Het huidige gemeenschapshuis is gebouwd op het speelveldje. De werkgroep in januari 2003. Vlnr: Theo Engelen, Huub Kluijtmans, Henk Steeghs en Piet Madou. Schaapskudde in het begin van de 20e eeuw op Maris krijgt aandacht van Heren Lazaristen tijdens een van hun wandelingen.